Cum sunt afacerile mici puse la pământ fix de cine trebuia să le protejeze
Oamenii de afaceri din România continuă să tragă semnale de alarmă cu privire la toxicitatea noilor schimbări fiscale ce ar putea intra în vigoare în lunile următoare.
Femeile de afaceri, de exemplu, membre CONAF, spun că firmele mici primesc o lovitură uriașă ce ar putea să se reflecte într-o recesiune.
Pentru cei nefamiliarizați cu termenul, amintim că recesiunea aduce o serie de probleme greu de gestionat pentru guverne. Vorbim despre pierderea locurilor de muncă și creșterea șomajului, despre scumpiri în întreaga economie, lipsă de predictibilitate fiscală, despre stagnarea afacerilor, despre un declin în economie, economiile de obicei se contractă și, de asemenea, producția scade, iar investițiile sunt tăiate.
Eu bine, Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este fermă și avertizează că măsurile pentru finanțarea deficitului bugetar pot afecta mult mici firme din România. Să nu uităm, de asemenea, că micile firme sunt cele care contribuie deja semnificativ la buget, dar și pe piața muncii, înglobând cel mai mare număr de salariați.
Situația patronilor români, mai gravă decât ne-am imaginat
„Guvernul trebuie să examineze cu luciditate situația economică a României, în contextul tensiunilor globale, al inflației persistente și al incertitudinilor multiple, în care o lovitură fiscală dată afacerilor mici nu ar echilibra bugetul țării, deoarece ar stimula inflația, șomajul, falimentele și ar putea încetini creșterea economiei. Statul ar putea încasa mai mult dacă legislaţia fiscală ar fi simplă şi clară. Mulţi posibili antreprenori renunţă să înceapă o afacere din cauza impredictibilităţii legislaţiei fiscale şi a complexităţii normelor aferente.”, a observat Cristina Chiriac, doctor în economie, președintă CONAF.
La rândul său, Mihaela Mitroi, Managing Partner Global Tax Advise, consultant fiscal, președintă Sucursala CONAF București, vorbește despre fiscalitate, menționând următoarele:
„De la 1 ianuarie a anului 2023 plafonul pentru încadrarea ca microîntreprindere a fost redus la jumătate (500.000 euro față de 1 milion euro) și cu condiții mai restrictive.
Asistăm acum la condiții și mai aspre, respectiv creșterea impozitului de la 1 la 3% pentru microîntreprinderile care obțin venituri de peste 300.000 lei. Indiferent de acest plafon pentru microîntreprinderile care desfășoară activități în zona IT (editare și realizare de software, etc.), hoteluri, restaurante, activități juridice, asistență medicală generală sau stomatologică, vor plăti automat un impozit de trei ori mai mare decât în prezent pentru venituri până la 500.000 euro”, a avertizat Mihaela Mitroi.